Friday, December 12, 2014

Munafik

Kau kata aku cantik
Aku senyum melirik
Malam tadi selepas isyak
Kita beraksi, asyik!

Jadi nanti subuh
Kita nangis sungguh sungguh
Biar semua dosa terbasuh
Macam semalam tak pernah setubuh

Tuesday, December 2, 2014

Dear John

This is what being an adult is: doing everything before you are ready. There is no syllabus for life that helps your graduate to the next event. It is happening all around you, all the time.

That is live: ready or not, here it comes. Exactly as it wants to.

I hope we all learn to let go a bit more, to forgive each other and ourselves for the things we wish we'd done differently or not done at all, to cut each other a break now and then. Let's be well and be good, especially to one another

Thursday, November 20, 2014

Jangan benci
Nanti jatuh sayang

Ah, aku sayang kau!

Tuesday, November 18, 2014

Tembok

Jangan kau fikir
Hati aku sedang kembang luas
Selebar senyum aku tatkala memandang kamu

Jadi berhenti renung aku terus terusan
Tidak kah kau perasan,
Kau sedang robohkan tembok yang aku susun sejak berzaman?

Friday, October 31, 2014

teka teki




mana yang lebih menyedihkan,

sama ada menjadi lampiasan (kepada bekas kekasih)

atau,

dijanjikan menjadi suri hidup
tapi dicurangi dibelakang?


pilihkan untuk aku

Monday, October 27, 2014

melacur bakat #1



*phone call*

"Assalamualaikum, ni Cik Shakila ke?"

"Ye saya. siapa ni?"

"Saya asjbkgk dari hkgklho talent house. awak terpilih untuk satu shooting music video"

"oh ok"

"tapi sebelum tu, awak ni pakai tudung ke tak?"

"hrmmm (?) saya pakai tudung. kenape ye?"

"oh, sorry sorry. kita nak orang yang freehair. sorry ye"

"oh, k. -___-"



kejadah? 

Wednesday, October 15, 2014

25



now I know,
how to love you even more
is simply
by letting you go


Alhamdulillah



psst.. happy 25th anniversary abah ibu. thanks cause you've invented this kind of "shakila zen". yup, your one and only shakila zen ;)



Thursday, August 28, 2014

degil



jadi,
empatpuluhtujuh kali Tuhan bagi hint
dia tak sesuai untuk kau


tapi,
nak tunggu jugak hint ke limapuluh
saja buat hati lagi teguh


kau cuma degil.
itu je 

Tuesday, July 8, 2014

pita 1




Ramadhan 10


5 hari terlantar dalam ruang sendiri
4 fikiran melayang layang pergi
3 kali nangis sendiri sendiri (sampai kering dan basah kembali)
2 orang tua yang tak putus putus doa
1 nyawa yang entah melayang mana


*pause*

5 pakar. turun naik
4 geleng kepala. satu bagi asbab untuk teruskan nafas
3 minit rasa lapang
2 mata tak mahu juga pejam
1 Tuhan tempat tadah tangan


*stop, fastfoward, play*

5 senyum kembang
4 dara dalam taman
3 curi pandang
2 perkataan buat hati tenang
1 jenis manusia yang tak akan hilang

*back, back, back, play*

5 waktu untuk di jaga
4 musibah datang memeluk
3 waktu terlepas sia sia
2 jam rangkut mayat
1 raksa jatuh tak kuat


nak menunggu 13 ogos, aku cukup tak kuat. cuma jangan tanya "are you okey?" jujur cakap aku TAK OKEY! TAK OKEY AT ALL. setakat hari ni, belum lagi lapar perhatian daripada manusia. so, layan aku macam biasa je lah. aku elok lagi. in shaa Allah 

Wednesday, July 2, 2014

taboo



it hit me hard
the symptoms are there
but yet, i'm to afraid to find out what really happened



it struck in my blood vessels
and block my brain immediately
half of my limb are numb
some are just paralyze

I've lost count how many times I woke up bleeding and stuff
this is just too much
 my body couldn't  take it  anymore
pain killer are now the one who killing me

lord, if you want my soul, just take it
dont give me this kind of tortured
i'm just afraid losing
so, take my soul with you without anyone ever realize what have I've been through  

tunduk



Ramadhan 4


Beberapa bulan sebelum Ramadhan, secara kebetulan (atau memang dah ditulis) aku terjumpa kawan lama. tak boleh lagi digelar sahabat sebab aku tak berapa rapat dan kenal sangat dengan dia. masih cakap bertapis, gelak tak sampai hati (bagi pihak aku) dan masih dalam fasa puji memuji tudung dan warna baju. heh

bukan itu point aku nak share sebenarnya. dalam borak catch up semua benda sepanjang tak jumpa, dia pelawa aku join jadi sukarelawan di Gaza. ye, Gaza Palestine. tempat semua keyboard warrior dok berdoa nak pergi selalu. nak berjihad fisabilillah katanya. macam biasa, aku gelak gelak. ingat dia bergurau. dia cakap tak. INI SIRIUS! perlukan beberapa orang sukarelawan wanita untuk bulan Ramadhan.

*telan liur*
seronok. memang dah lama nak pergi sana, tengok dengan mata kepala sendiri apa laknatullah zionis buat dekat saudara seIslam aku. ikut hati, cepat cepat aku kata YES! YES! YES! AKU NAK PERGI! *masukkan effect melompat muka seronok nak mamp**  tapi aku diam, kemam muka kelat dan senyum nipis nipis ke dia. dia pun faham. tak tanya banyak nampak sangat aku tak minat atau memang nampak sangat aku tengah takut atau nampak aku tak ready atau apa apalah yang dia fikir time tu. borak satu dua benda, dia pun mintak diri untuk balik. aku hantar dia dengan senyum


"benda dah depan mata, kenapa tolak?"

aku perasan, aku ada satu habit pelik. bila peluang ada depan mata, cepat cepat aku tolak. entah kenapa. tapi untuk yang ini, aku ada reason kukuh. cuba kau bayangkan, kau dah sampai ke sana, I mean bumi Gaza. dengan harapan kau boleh membantu mana perlu. kau boleh kongsi bahagia yang kau bawa dari Malaysia -- tak banyak pun tak pe, janji ada rasa bahagia. kau bayangkan kau dapat timba pengalaman dalam halaman orang, kau boleh ajar anak anak sana membaca, main permainan bodoh daripada Malaysia, semua benda. semua. tapi bila kau tanya diri sendiri, mampu ke kau buat semua? sumpah, aku ada emosi paling nipis daripada orang lain. tengok drama anak derhaka pun aku boleh nangis teresak esak. belum lagi orang buat jahat atas aku atau orang lain. mau makan berhari hari aku nangis. jadi, dari segi emosi, awal awal aku out. tak fit orang kata. kalau aku pergi sana, macam mana aku nak hadap anak anak yang hilang ibu ayah? ibu yang hilang anak teruna dan daranya? ayah yang hilang mampu untuk jaga keluarganya? Allah, sungguh aku tak mampu. nak tengok remajanya hilang anggota? dengan tengok aku menangis hari hari, kau tak rasa stress ke nak hadap? kau tak rasa "hek eleh, dah tak kuat kenapa datang jugak? menyusahkan" aku tak suka diapandang cengeng, rabak atau lemah depan orang orang lain (semua orang pun macam tu kan?)


isu pergi ke Gaza ni buat aku fikir, kadang kadang betul, Allah permudahkan jalan yang baik untuk kita. Allah temukan kita for a better reason dan of course, rancangan dia maha hebat. Dia maha tahu luar dalam hambaNya. aku anggap ini satu ujian. ujian yang mana aku rasa aku dah cukup kebal nak hadap tapi Allah maha tahu. sebab tu dia jumpakan aku dengan orang yang dah memang selalu hadap perit sakit orang lain (aku kenal kawan aku ni melalui ceramah daripada Aqsa Syarif. dah aktif lama dalam hal hal Palestine dan Syria daripada tahun 2005 lagi). buat aku makin jelas, kau tak lah selalu sangat berkorban shakila zen. kau banyak makan budi orang. tanggungjawab aku dekat Malaysia pun tak jelas lagi. tanggungjawab atas abah ibu yang bakal jugak pergi satu ketika. ahh, macam macam lagi. tunduk.

jelas dah kan mana kedudukan kau sekarang? :)

untuk yang ada di Gaza sekarang, Allah pilih kamu dari berjuta makhlukNya di serata dunia. you must be something luar dan dalam.kalau isi dunia tidak memandang, Maha Kuasa ada tempat untuk kalian.

Gaza, berhenti menangis

Wednesday, June 25, 2014




why we tend to lie instead of telling the truth? the world would be a better place if everyone being honest and real. we would be stronger if you stop giving me lies. please. this is easy. we can make it. you can make it. please..






**malam nanti kau jugak yang merangkak dalam mimpi. aku bosan. BABI

tak ready



iye, aku tahu kau dah tunggu lama
iye, lima tahun betul betul gambarkan kau setia
iye, letih.. rasa bodoh tunggu lama lama


iyeee-- faham.
kau nak kita sama sama.
aku pun


tapi bukan sekarang.
tunggu lagi boleh?
sebab, kalau sekarang kau dapat separuh rasa sayang

sama macam berkasih dengan mayat - jasad masih ada
tapi makin membusuk

Thursday, May 15, 2014

genang



aku rindu rasa punya kawan perempuan
yang faham setiap diam
yang tahu genang dalam mata
yang dengar segala cerita
yang jadikan aku bahu dia bersandar
yang peluk aku bila nyawa setengah roboh


aku rindu jalan pimpin pimpin tangan
pilih baju ikut warna kegemaran
jadi lembut tanpa ada mata yang memandang
aku rindu


bukan tak ada kawan perempuan yang baik depan mata
entah. cumanya aku yang susah.

susah percaya orang orang baru muncul
jadi aku rindu pada yang jauh jauh


jodoh kita selalu jauh
ingat aku dalam doa.
macam selalu :)


p/s : untuk perempuan hati besi yang pernah aku temui (ATPN, celoreng, delta, sc2, mana mana)

biru



dia mintak izin masuk dalam hati
dalam senyap, dia toreh toreh manja hati aku
biru

dia kata dia sayang ke aku
sambil sambil dia tekup mulut aku
biru

dia datang dari belakang,
peluk aku erat
selesai itu, dia gigit - gigit tubuh aku- lebam
biru

dia bagi aku sedikit cahaya
tapi dia tutup pernafasan aku
biru

dia pimpin aku ke hujung lembah
pegangannya ketat erat
pelan pelan dia lepaskan aku jatuh
biru

dia tak bagi aku rapat dengan mana mana lelaki
sedangkan dia punya perempuan keliling pinggang
aku diam makan hati
biru

dia hilang tanpa berita- lama
biarkan tangan aku sejuk kaku
bibir aku pecah beribu
biru

dia suruh aku berhenti menangis
dengan cara tambah luka / sakit ditempat tempat lain
biru

akhirnya dia ambil keputusan tinggalkan aku
kadang kadang dia datang bila dia perlu
tiap datang pergi dia,
masih dia biar aku BIRU


p/s : it's your favorite color blue, isn't it? 

Wednesday, April 30, 2014

nombor giliran



lepas ni aku nak bagi nombor giliran untuk semuanya


lelaki yang nak masuk dalam hidup,
orang yang nak blah terus,
kerja kerja,
peluang depan mata,
buku buku yang perlu dibaca,


yang terpenting sekali,
masalah masalah yang melanda.

biar datang satu satu
jangan sampai semua meluru.

boleh kan datang slow slow? 

vice versa



kita pernah ambil keputusan untuk bersatu
tapi jalan jalan yang kita lalu, temu buntu
kau selesa diam membatu
sedangkan aku nangis tersedu sedu


kita sedar kita punya sesuatu
tapi macam biasa, takut kurang kuah dari sudu
jadi kita sama sama mati kutu


perhatikan jasad kamu- aku sembunyi sembunyi
"aku masih peduli"- bisik sang hati
kita masing masing cuba carik pengganti
itu je cara boleh tipu diri :)


biarkan
biarkan sayang itu mati sendiri
tak usah kita cari konklusi
ataupun, biarkan saja ikatan ini tak bertali
kan senang begini


tak perlu diikat, dan terikat
tapi masih terasa dekat

Wednesday, April 23, 2014

karma





kalau tak ada permintaan,
tak kan terlahir jalang dijalanan.





jalang jalang,
2014

testis


lelaki.

dia ada ibu, kakak, adik perempuan.
dia sayang semua.
dia rosakkan jugak perempuan selainnya


lelaki.

dia ada sembilan akal, satu nafsu sahaja.
tapi macam selalu zakar fikir untuk dia.


lelaki.

dia suka orang terima dia seadanya. dia benci hipokrasi dunia.
dia pilih perempuan persis model majalah, AKHIRNYA


lelaki.

dia kata dia jujur. mungkin dengan perempuan yang dia pernah tidur. lelaki

vagina


perempuan.

dia jalan jalan. dia jatuh. dia salahkan batu. padahal dia jalan bersepah


perempuan.

dia tak nak orang pandang. tapi dia jalang - memintak mintak perhatian


perempuan.

dia canang dia kebal hebat. tapi dia nangis kuat kuat


perempuan.

dia takut sendiri. dia cari laki - laki. dia luka dengan kasarnya depa. dia akhirnya benci semuanya - laki-laki


perempuan.

dia sendiri pegang pisau. dia sendiri robek jantung. dia menangis kata dunia tak adil. perempuan

jawa



opah pesan,
nak carik menantu,
carik lah orang jawa.


Jawa
kuat bekerja
pandai menyimpan
tak cerewet makan
hormat orang tua
tak pernah berkira


abah pesan,
cari lelaki yang tak perangai bukan bukan


senang difaham,
tak mudah meragam,
tak hidu gam,
perangai pun tak serupa gamp***


ironinya,
abah jawa
abah jugak lelaki
abah hebat ikut mata kepala aku
tak, tak! aku tak menangkan jawa
tak jugak menangkan lelaki


sebab,
aku pun jawa
jenis tak makan pedas,
hati selalu panas,
ganas,
buas,
melampau bab boros dan berhias.

oh, aku pemalas dan bias.

jadiiii, mana bahagia jawa aku yang aku nak aku banggakan? heh



bandar diraja,
2014

Monday, March 17, 2014



separuh dada kosong
nak kata rindu ke si polan itu dan ini, bukan.
nak kata jatuh angau sama lelaki stranger main kunci mata di danau kota juga bukan
ditebak satu satu isi dalam hati

bukan
bukan
bukan
dan masih
BUKAN


dua minggu berkelana dalam kota batu
cari apa? aku juga buntu
diteman kawan beribu
makin sesak jiwa aku

tinggalkan rumah, semata mahu carik diri, carik erti
lupa yang dirumah itu kasih mereka abadi
lupa peha ibu lembut membuai rasa
lebih hebat dari lampu lampu kota

lupa pesan pesan abah itu ubat
lebih hebat dari madu pekat bancuhan teman rapat

lupa tawa, tangis dan gaduh adik adik itu penguat
lebih hebat dari rasa besar ditimang diangkat

rindu jasad yang dulu.
walau hebat di tangan kakikan, masih tahu mana berdiri
masih tahu, tuhan sedia qada' qadar Nya

satu per tiga malam malam yang tersia. maafkan aku. maaf


p/s : this entry was inspired by a song, let her go- passenger.
         only hate the road when you're missin' home.
         " dah try carik diri sendiri kat tuhan?"

Saturday, February 15, 2014

can I have a new ID? (yang dah lama tersimpan dalam draft)


"hello officer, can I have a new ID?"
"orite, isi borang A, B, C, D, J. oh, mintak pengesahan ibu bapa dulu. boleh saya tahu kenapa awak nak tukar ID?"
"saya kecewa dgn diri sendiri. haha ( gelak hambar)"




if let say, setiap jatuh patah kita, kita berpeluang tukar identiti kita. bersih dari apa apa salah, suci dari fitnah dunia, serba serbi kosong. polos. suci. murni. segalanya. siapa tak nak. aku tanya kau, kau nak? lari dari hidup huru hara yang pernah kita akibatkan. lari tinggalkan orang orang dungu yang asyik menyesak perasaan kau. AKU NAK! AKU NAK! AKU NAK!


but wait, berapa aku kena bayar untuk peluang awesome semacam itu?



ikhlas





ikhlas itu sepertinya apa?

sepertinya surah Al ikhlas. langsung tak menyebut perkataan ikhlas. haram sepatah

qul huwallah hu ahad.
Allahus somad
lam yalid walam yulad
walam yakullahu kufuan ahad



ohhh, padan lah aku risau. risau bila kau kata kau ikhlas ke aku. hmmm

Friday, February 14, 2014

surat orang gomen


Mak Tiri
Lot 3337, Jln Berselirat,
42100 Klang, Selangor


----------------------------------------------------------------------------------

   14 Februari 2014

Sesiapa yang berkenaan

Tuan,

PERMOHONAN UNTUK GANTI RUGI AKIBAT KECEWA DAN PERMOHONAN UNTUK DIKEMBALIKAN HATI DALAM KEADAAN ASAL

      Merujuk perkara di atas, saya (seperti penama di atas) memohon perhatian daripada pihak tuan agar mengembalikan hati saya dalam keadaan seadanya.

2.  Untuk makluman pihak tuan, saya tidak dapat meneruskan kehidupan dengan sepenuhnya seperti sebelum saya berjumpa dengan pihak tuan, dan saya mengesyaki bahawa saya mengalami tekanan perasaan serta kelukaan hati yang sedikit sirius. Hal ini juga tidak dapat dilihat menggunakan mata kasar kerana hati saya sebenarnya kuat dan sihat pada luarannya.

3.  Pihak saya juga merasakan pihak tuan tidak terkesan dengan keputusan di belah pihak tuan supaya perhubungan ini diberhentikan setengah jalan. Pihak saya juga merasakan bahawa tuan suka berfoya foya dan membuatkan hati saya secara tak langsung pedih dan terguris. Mungkin pada pihak tuan, hati manusia macam plastik yang boleh diguna pakai berkali kali dan susah dilupuskan gamaknya. Jika pihak tuan tidak berminat untuk meneruskan perhubungan ini, eloklah kiranya tuan mengembalikan hati saya dan juga jangan memberi harapan palsu yang tuan sendiri tidak tahu akan keputusannya.

4.   Sehubungan dengan itu, saya berharap agar pihak tuan dapat berterus terang dan mengotakan janji janji manis umpama teratai layu di tasik madu yang pernah tuan katakan dahulu ataupun, tuan juga boleh mengembalikan hati saya tanpa ada cebisan cebisan yang tertinggal (walaupun sebesar zarah) dalam simpanan pihak tuan. Saya berharap, dengan keputusan ini, saya dapat hidup dengan lebih sempurna dan mungkin mampu bertapak ke hati yang lain.

Segala kerjasama daripada pihak tuan, saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.

Sekian, terima kasih


Yang Benar,

MakTiri

(MAK TIRI)
Perempuan dalam Mimpi Kamu Dulu


p/s : hanya cerita rekaan di hari Valentine. hiks

Thursday, February 6, 2014

chapter twenty - two



belum masanya meraikan sesuatu
kerna bagi aku, aku belum capai apa yang aku mahu
walau secubit. apetah lagi segenggam

tapi untuk apa yang pernah aku dapat dan hilang,
sepatut ayat ialah Alhamdulillah :)


dan untuk kamu yang hari ini buat aku seperti sesuatu
dan esok macam tak pernah kenal aku,
ye, aku masih sayang kamu. masih
tak kesah cuma untuk hari hari terdekat atau sampai bila bila


tak nak janji apa apa. sebab buku aku di pegang sama tuhan. takut. sirius aku takut

p/s : 365 days. as it should be. bangun! cumanya mimpi ngeri. belum terputus urat nadi