Friday, September 7, 2012

ghost of you

semalam, dia datang lagi
tengah tengah malam buta, sedang sibuk mengejar dateline kerja.
katanya penting : kerja hidup mati
penat aku tekan kan. tak perlu, tak usah. sudah malam benar
"tak pe, dah nak sampai dah ni. siap2 tau" *sigh*

dia tanya aku nak kemana. aku serah bulat2 ke dia. pergilah mana hati kau rasa hati kau suka.
berhenti satu tempat. lama kita diam. setahun lebih tak jumpa buat kita janggal
aku dengar nafas kau sekat sekat. muka kau pucat. aku tunggu
"setahun lebih tak jumpa, awak dah byk berubah" kata dia.
dalam hati aku menyahut : mcm mana nak sama, hati dah terbelah belah

akhirnye, berjaya jugak kau buat aku gelak. cerita sepanjang tahun aku rangkumkan jadi ringkas
seringkas boleh
tanpa aku tanya, kau cerita kisah dulu2. alaa, semua pasal kita.
dari awal kita jumpa, sampai lah kau tinggal aku bodoh sorang2. satu pun tak terlepas.
*mengeluh* malas nak tunggu lama aku terus tanya : "awak nak apa sebenarnye jumpa saya hari ni?"
terus matanya lirih. "saya nak selamatkan awak dari sedih. nak jaga awak mcm dulu2"
tercengang aku. masih buat muka batu. nak gelak kuat2 sebenarnye. tapi jaga jugak lah hati dia

kau beriya berjanji. dah berubah 360darjah. dah tak bodoh mcm dulu. dah boleh jaga aku
dah mampu nak tanggung aku. segala yang indah2 lah kau khabar ke aku. sumpah, semua yang indah indah
aku pandang mata kau. pandang lama. carik rupa2 ikhlas dari situ
hampir jatuh sekali lagi. dalam diam aku tanya hati aku. tak berdegup langsung. mcm bagi tanda, "jangan jadi bodoh lagi shakila zen"
aku tarik nafas panjang. slow2 aku cakap : "maaf, awak dah terlepas peluang awak. sejak setahun lepas lagi. tolong bebaskan diri awak. tolong"

aku pandang matanya lagi. kali ni aku boleh kata satu, i'm completely move on :)) terima kasih Ya Allah sebab pinjam kan kekuatan ni. hati dah tinggal cebis cebis, baru nak datang. sungguh dah terlambat

Thursday, September 6, 2012

do you remember?

Hati panas turunan ayah
Kini membakar seluruh tubuhku
kalau apinya berterusan begini
hilang nanti lah jasad anakmu ini
tolonglah aku ayah..

Simbahkan air pengaman jiwa
Pemadam bara, yang hanya kau tahu rahsianya
tiada terkawal lagi aku
api yang menyala

Tolonglah aku ibu
tawarkan panas di dada
kebahkan demam yang kian ketara

...

Aku rindukan teduhan dingin dakapan tangan lembutmu
belaian
kasih hatimu ibu sepanjang jalan.

Aku rindukan air matamu yang jernih
sejuknya menimpa bara
memadamnya untuk selamanya...



Wednesday, September 5, 2012

rabu bisu



p/s : I love the gap between your teeth :))

Tuesday, September 4, 2012

journey to unknown

Assalamualaikum and hello :)

menempuh hari yang sangat panjang malam tadi. macam selalu. perjalanan panjang yang langsung tak dirancang dan semestinye lah di mulakan dengan kelas waktu malam yang terlebih panjang waktu nye -.-"

"lepak KLCC jom" aku tak sure sape punye idea tapi malam ini kereta kita punya, jadi dunia juga patut sebelah kita. perjalanan nak ke sana je dah ad seribu satu cerita. sesat tu jgn cerita lah kan. padahal bukan tak selalu turun ke KL cumanye tah kenapa mlm ni semua orang blur dan buta arah tiba tiba. lane monorel jadi petunjuk untuk ke mana mana.

KLCC dah depan mata. ad seorang teman, nak terkucil katanya. jadi melilau mencari toilet, musuh utamanye, waktu, sudah masuk 12++ malam. makanya, toilet dlm KLCC semua nye sudah tutup. tapi masih, keraskan kepala nak masuk juga. ke tingkat 3 kita tuju. konon dalam kepala nak ke cinema (kalau kalau lah kena kejar pak guard) yang sang teman seorang sedang membuang dengan tenang. yang empat selebihnya duduk menggelabah bila titik2 nombor di lift menunjuk ada orang menuju ke tingkat 3 juga. ah, masak. pak guard sudah sampai depan mata. nak lari kang nampak sangat bersalahnye. disoal ditanye, jawapan mudah. "sorry bang, kitorang bukan orang KL. datang dari jauh ni." muka abang tu da nmpk kesian jugak kat kitorng seraya bertanye "korang dari mana ni?" "shah alam" *shit* oh, JAUHNYE shah alam dgn KL tu rupanye -.-" 3 kali jugak di kejar pak guard keliling KLCC tu. semua tempat pun tak boleh lepak. apa guna buat taman besar2? membazir. ah, leceh.

Ke BB kami tuju tapi nyata, tempat tu bukan roh dan jiwa kami. so gerak lagi. kita ikut suka hati kita. masuk jalan tu, keluar jalan sana. try jalan sini, terkeluar kat sebelah sana. last2 secara kebetulan ke dataran merdeka. ingat nak turun jalan2 tapi penghuni sana terlalu gangster rupa. lepak dalam kereta lagi. observe orang keliling. macam2 rupa. family pun ada (membawak anak kecik ye) tak reti tidurkan anak kot. last2 kita blah. nampak signboard "tugu negara." JOM. naik sampai setengah tiba2 rasa meremang segala bulu . u-turn, tu pun hampir2 nak dikejar pak guard.  last, sayuti ajak melawat uptown danau kota.

ke uptown danau kota paling mencabar setakat ni. sorang pun tak tau jalan ke mana. terpaksa patah balik ke dataran merdeka tok tanye kat pak cik DBKL mana arah perlu dituju. sempat bergaduh 2pak cik tu nak memberitahu mana jalan paling dekat. sesampai landmark yang ke 3 atau 4, semua dah lupa jalan balik. terpaksa berhenti di 7e nak tnye jalan balik. sesat, dan sesat juga. akhirnye, setiap 10minit kita berhenti kat petrol pam, 7e, kedai makan, tepi jalan. tak kesah, janji ad orang yang boleh ditanye pasal jalan kat KL ni. macam biasa, version cerita adalah sangat sangat berbeza. oh, mungkin version yang tersangat berbeza! dek kerana ikutkan kata ramai sangat orang, kita dah tawaf KL tu 7kali ok. 7kali! bila dah hmpir2 nak putus asa, kita jumpa signboard "SMK Danau Kota." mata semua bercahaya balik. haha. pusing2 area flat, masih tak jumpa. nasib ad seorang cina muda kat tepi jalan. bertanye lagi. ahirnye dia panggil kawan2 dia suruh tunjuk jalan. dekat 20minit jugak kitorng follow belakang motor. sampai jugak akhirnye.

climax nye......... "eh, sorry. lupa nak bgtau. hari ni uptown TUTUP lah." puaka niang rapik sungguh! nasib lah abiang bawak motor tu hensem. ehem! pengahkiran cerita : ke restoran PELITA sebelah plaza shah alam melantak nasi goreng. mamak memang tak pernah mengecewakan ;D

weh, i'olls nak bagitau u'olls ni. i'olls heart u'olls ok
p/s : ye, aku sorang je perempuan dalam cerita ni. diorang dah macam girlfriends aku and aku dah macam boyfriend diorang. "gossiping like a Jemah but rocking like a Dolah"