Tuesday, April 3, 2012

just stop it


Assalamualaikum.

hari ni nak cakap pasal issue JEALOUSY sebab lately macam ada je yang tak kena here and there. Abaikan gambar diatas. sekadaran mekanisma menganjing di situ ya :)

jealousy atau kata dasar yang lain nya ialah sakit hati. selalu jadi dalam kalangan perempuan, wanita, isteri, ibu2 dan seangkatan dengan nya. lelaki jarang jarang kot dapat penyakit Jealousy ni tapi aku tak cakap tak ada, cuma rare sahaja ye. Kalau merujuk balik dalam Al-Qur'an, dari awal penciptaan manusia ni lagi dah ada rasa jealous ni. sebagai contoh yang paling popular, cerita pasal Habil dan Qabil. puncanya mudah. SAKIT HATI. konklusinya parah -> MATI.

sakit hati ni ada good site? bagi aku, ni jawapan paling relivan kenapa Jealousy itu baik

1. boleh sentiasa meningkatkan diri
bila kita tak suka sesuatu / seseorang tu, kita akan mati2 tak kan jadi macam dia. so every bad things pasal orang tu sedaya upaya kita nak avoid :)

2. medium muhasabah diri
rasa sakit hati atau iri tu boleh dijadikan benda positive. sebagai contoh, tiap kali hati rasa sakit, cepat2 ingat kat Allah,. cepat2 istighfar kat Allah. boleh selalu ingat kat Allah

3. belajar untuk ikhlaskan hati
maksud ikhlas kat sini mcm ni, iri hati selalu timbul bila nmpak kelebihan kat orang lain. atau tengok hasil kerja yang bagus daripada orang lain, so, to stop rasa iri hati, kita should ikhlas kan lah atas apa yang kita buat. so that, tak timbul lah comparison dalam hati tu. (betul ke ni?) hehe

the bad site of JEALOUSY :

1. hati makin keras
semakin byk kita sakit hati, makin banyak kita melawan. makin banyak kita melawan, makin banyak hati - hati orang yang kita sakit kan. andd makin banyak lah doa - doa orang teraniaya akan dimakbulkan. ada jugak yang kata, makin banyak kita berdebat, makin keras hati kita. waAllah

2. tak pernah nampak salah sendiri
selalu nmpk salah orang melebihi segala. tak pernah nak reflect diri and tanya, aku ke yang salah dlm hal ni?

3. kawan jadi lawan :)
sape yang suka kawan yang nak lebih segala galanya daripada kita? sila angkat tangan! *krik krik* (effect crickets nak tunjuk tak de orang) ;)

4. muka yang cantik terhapus dengan adanya hati yang busuk
pretty please, remember this one, orang tak ingat kita sebab muka lawa kita. orang ingat kita atas attitude kita. so, do behave lovely ladies :)

p/s : muak dibanding bandingkan dengan yang sempurna. tolonglah, dalam keadaan apa pun, aku kalah 70 round daripada kau dear sister. kau lebih segala galanya daripada aku. so I beg you. stop hating me. I have nothing. just a alot of flaws, cacat, busuk and manusia paling bodoh dlm sealanya. sekian

3 comments:

KinaMissOne said...

cemburu itu bagus. tetapi cemburu jadi tak bagus bila tak mampu nak kawal perasaan tu :)

Seri Ayu said...

sokong kina!

sekarang, ku asyik rase cemburu jeee. mcm2 hal. kenapa kenapa kenapa ? =.=

.shark.grown.up. said...

hehe. tah lah. ssh mcm ni :)